HUOM! Wilmaan kirjaudutaan "Kirjaudu lappee.fi tai edu.lappeenranta.fi -painikkeella". EI käyttäjänimellä ja salasanalla! Oppilaan kirjautumisohjeet aukeavat linkistä: Oppilaan ohjeet
Julkaisut

Tekoälyä ITK-tapahtumassa

Julkaistu 22.4.2024 Muokattu 6.5.2024
Kahden kuvan yhdistelmä, joista ensimmäisessä Miika selittää tekoälyasioita ja toisessa Heikki ja Miika seisovat ITK-hatut päässä.

Yksi opetuksen ja pedagogiikan yhdistämisen merkittävimpiä tapahtumia on vuosittain Hämeenlinnassa järjestettävä ITK. Tänä vuonna Eduks osallistui tapahtumaan neljän puheenvuoron ja posterin muodossa. Tekoälystä ja hankkeen etenemisestä kerroimme "AI ku sattuu - tekoäly käyttöön, ei lukon taa!" -puheenvuorossa. Heikki ja Miika vetivät puheenvuoron perjantai aamupäivällä reilulle 50 kuulijalle - osallistujamäärä oli meille yllätys, sillä samaan aikaan oli Generation AI:n puheenvuoro, jonka uskoimme vievän kaikki kuulijamme.

Puheenvuorossa pyrimme esittelemään aiheen konkreettisesti ja käytännön esimerkkien kautta. Kerroimme erilaisista tekstitekoälypalveuista ja kiinnitimme erityistä huomiota tekoälyn kyberturvallisuteen. Valtaosassa palveluista ison ongelman muodostaa se, että tekoälyn kanssa käydyt keskustelut käytetään tekoälyn kouluttamiseen ja tämä data kulkeutuu EU:n ulkopuolelle. Toinen valtava ongelma on palveluiden ikäraja: valtaosa palveluista vaatii vähintään 13v ikää - osa jopa 18v. Nekin jotka olisivat sallittuja 13-vuotiaille vaativat vanhempien suostumuksen käyttöön. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opettajan on hyvin vaikea antaa käytännön tehtäviä tekstitekoälyllä tehtäväksi, jos sen tekemiseen ei ole tarjota työkalua. Tilanne johtaa auttamatta siihen, että opiskelijat käyttävät itse valitsemiaan palveluita ja toiminta pakenee piiloon. Microsoftilta on huhujen mukaan tulossa Copilotista lasten käyttöön soveltuva versio, mutta tästä ei vielä ole mitään virallista, joten jäämme odottamaan!

Puheenvuroossa kävimme läpi myös käytännön esimerkkejä tekoälyn käytöstä hankelukioissa, esittelimme opastarjottimen ja kävimme vilkasta keskustelua osallistujien kanssa mm. kielen kääntämisestä tekoälyllä. Esityksen lopetimme tärkeään ohjenuoraamme: "Vast ko oppilain elo kohentuu, ni työ on hyväst teht!"

Kävimme ITK:ssa kuuntelemassa valtavan määrän luentoja tekoälystä koulussa ja enemmän tai vähemmn kaikissa tunnuttiin olevan tässä samassa eräänlaisessa pysähtyneisyyden tilassa keskellä nopeaa kehitystä: opettajilla on käytössä rajatusti tekoälytyökaluja, opiskelijoilla tai oppilailla ei oikeastaan mitään. Ala kehittyy valtavaa vauhtia, mutta kyberturvallisten, luotettavien ja kustannustehokkaiden palveluiden puuttuminen markkinoilta tekevät opetuskäytöstä hyvin haastavaa. 

Jaa sivu: