HUOM! Wilmaan kirjaudutaan "Kirjaudu lappee.fi tai edu.lappeenranta.fi -painikkeella". EI käyttäjänimellä ja salasanalla! Oppilaan kirjautumisohjeet aukeavat linkistä: Oppilaan ohjeet
Julkaisut

SELFIE & Voisalmen koulun digipassi

Julkaistu 6.6.2023 Muokattu 6.6.2023
Kuvituskuva - luokka, jossa oppilaita.

Osa Tietosuojattu koulu -hanketta on koulujen kehittämissuunnitelmien luominen. Kehittämissuunnitelmien pohjana toimii Euroopan komission SELFIE-työkalu (aukeaa uuteen ikkunaan), jonka avulla koulu "ottaa itsestään selfien", jonka avulla näkee mitä osa-aluetta lähdetään kehittämään. SELFIE-kyselyyn vastaavat niin opettajat kuin oppilaatkin ja oma osio on varattu myös koulun johdolle. Kaikki vastaukset ovat anonyymejä, eikä kyselyä täytettäessä käytetä mitään tunnistetietoja. Työkalu analysoi vastaukset ja luo niiden pohjalta paljon visualisointeja, jotka helpottavat tulosten läpikäymistä sekä kehittämissuunnitelman luomista. 

Kuvassa näkyy esimerkki koulun tulosten tiivistelmästä - mit pidempi palkki, sitä paremmalla mallilla vastaajat kokevat ko. asian olevan. 

SELFIEN tulostiivistelmäesimerkki.

Hankekoulut loivat omat kehittämissuunnitelmansa tulosten perusteella ja aloittivat niiden toteuttamisen. Kehitystyö jatkuu lukuvuonna 2023-24 ja SELFIE:n ajatuksena onkin, että kysely täytetään tasaisin väliajoin ja se johtaa jatkuvaan kehittymiseen. Ensimmäisiä tuloksiakin on alettu saada ja esimerkiksi Voisalmen koulu valitsi ensimmäiseksi kehittämiskohteekseen Jatkuva ammatillinen kehittyminen -osion  ja loivat Digipassin.. Digipassin avulla opettaja arvioi, onko oppilas saavuttanut vuosiluokalle asetetut tavoitteet. Opettaja voi itse päättää, tekeekö hän digitaitojen arviointia pitkin lukuvuotta vai esimerkiksi puolivuosittain arviointien ja arviointikeskustelujen yhteydessä. Oppilas tekee oman itsearvioinnin viimeistään keväällä.

Seuraavassa kuvassa on kolmannen vuosiluokan digipassin esittely.

Voisalmen koulun digipassin 3. vuosiluokan esittelysivu.

Digipassi ja muutkin hankkeen dokumentit tulevat valmistuttuaan tarjolle Avointen oppimateriaalien kirjastoon (aukeaa uuteen ikkunaan). Toistaiseksi digipassi on kuitenkin vielä kehitysvaiheessa ja se otetaan todelliseen testaukseen lv. 2023-24.

Jaa sivu: