HUOM! Wilmaan kirjaudutaan "Kirjaudu lappee.fi tai edu.lappeenranta.fi -painikkeella". EI käyttäjänimellä ja salasanalla! Oppilaan kirjautumisohjeet aukeavat linkistä: Oppilaan ohjeet
Julkaisut

Google-ympäristön muutokset 20.9.2023

Julkaistu 15.8.2023 Muokattu 19.12.2023
Googlen logo ja sarjakuvamaisia hahmoja.

Olemme lukuvuoden 2022-2023 aikana tarkastelleet käytössämme olevaa Google-ympäristöä ja sen käyttöä eri kouluissa. Tarkasteluun on osallistunut asiaan perehtyneitä opettajia ala- ja yläkoulusta sekä lukiosta. Oman tarkastelumme lisäksi olemme auditoineet järjestelmän Cloudpointin kanssa. 

Lappeenrannan kaupungin opetustoimen Google-palveluita ylläpitävät yhteistyössä tietohallinto, Eduks ja Cloudpoint. Tässä esitetyt muutokset koskevat vain @lappee.fi ja @edu.lappeenranta.fi -tileillä tapahtuvaa Google-palveluiden käyttöä.

 

Keskeisimmät ja kouluissa näkyvät muutokset 

Google-kalenteri: Käyttäjien (opet ja oppilaat) sijaintitietojen käyttäminen estetään ja toisten käyttäjien kalenterinäkymät piilotetaan.

Classroom: Jatkossa vain opettaja voi luoda uusia luokkia. Ulkopuolisten käyttäjien Classroom ryhmiin pääseminen ei ole enää mahdollista (vain edu.lappeenranta.fi ja lappee.fi sekä luotetut domainit: Imatra ja Itä-Suomen koulu)

Drive: Tiedostojen suora jakaminen omasta drivestä ulkopuolisille käyttäjille estetään (omille ja luotettujen domainien käyttäjille tiedostoja voidaan edelleen jakaa). Jatkossa vain opettajat voivat luoda jaettuja driveja. Jokaisen opettajan kannattaa luoda oma henkilökohtainen jaettu drive, josta tarvittavia tiedostoja voi jakaa.

Gmail: Tietoturvaominaisuudet otetaan käyttöön oppilaiden sähköpostiliikenteessä. Lappee.fi -sähköpostin uudelleenohjaamisen mahdollisuus esimerkiksi omaan gmail-sähköpostiin loppuu.

Kaikki muut lisäpalvelut (lista alla) joudumme estämään kirjautuneena käyttäjänä, sillä emme saa niihin tietosuoja-asetuksen mukaisia sopimuksia. Näissä olevat materiaalit tulee siirtää talteen esimerkiksi omaan driveen.

Palvelun nimi

Applied Digital Skills

Blogger

Chrome Web Store

FeedBurner

Google Alerts

Google Arts & Culture

Google Bookmarks

Google Books

Google Cloud Platform

Google Cloud Print

Google Earth

Google Groups

Google Maps

Google My Maps

Google News

Google Photos

Google Play

Google Play Console

Google Public Data

Google Search Console

Google Takeout

Google Translate

Google Voice

Looker Studio

 

Chromebook- ja Chrome-selaimen käyttöön liittyvät asetusmuutokset:

  • Incognito-tila otetaan uudelleen käyttöön ja se mahdollistaa Googlen maksuttomien palveluiden käyttämisen ilman kirjautumista.
  • Youtuben käyttö kirjautuneena tullaan estämään. Googlelta on tulossa erillinen Youtube-sivusto opetuskäyttöön. Toistaiseksi Youtubea voi käyttää rajoitetussa- ja incognito-tilassa. Huom! Tämä rajoitus ei koske esimerkiksi oppikirjoihin upotettuja videoita.
  • Edistynyt oikeinkirjoitus joudutaan estämään ja käyttöön jää perustasoinen oikeinkirjoitus, joka ei jaa oppilaiden kirjoituksia Googlelle.
  • Chromebookkien näppäimistöjen kielivaihtoehdot rajataan suomalaiseen ja venäläiseen näppäimistöön. Mikäli ilmenee tarvetta muiden kielten näppäimistöihin ole yhteydessä Eduksiin.

Mikäli havaitset Google-ympäristössä odottamattomia ongelmia 20.9. jälkeen - ole heti yhteydessä Eduksiin.

Jaa sivu: