HUOM! Wilmaan kirjaudutaan "Kirjaudu lappee.fi tai edu.lappeenranta.fi -painikkeella". EI käyttäjänimellä ja salasanalla! Oppilaan kirjautumisohjeet aukeavat linkistä: Oppilaan ohjeet
Julkaisut

Opintojen etenemisen analytiikkaa

Julkaistu 8.3.2024 Muokattu 6.5.2024
Sumennetty tekoälyllä luotu kuva, jossa opettaja istuu luokassa, tekoäly hänen ja oppilaiden seurana.

Kovin usein tekoälystä puhuttaessa ajatukset siirtyvät automaattisesti tämän aallon aloittaneen ChatGPT:n suuntaan, mutta todellisuudessa tekoäly on määritelmältään hähmäinen ja paljon generatiivisia tekoälyjä laajempi kokonaisuus. Tekoälyä on hyödynnetty 50-luvulta lähtien ja sen kehitys on ollut aaltoilevaa: välillä kehitys menee valtavaa vauhtia eteenpäin ja sen jälkeen kehitys pysähtyy vuosiksi, vain alkaakseen taas uuden suunnan tai löydöksen myötä entistä kovempana. Suvantovaiheille löytyy oma nimensäkin: tekoälytalvi. Tällä hetkellä kuitenkin eletään selkeää tekoälyn kevättä tai kesää. Vaikka huomio tällä hetkellä on generatiivisissa tekoälyissä, niin myös paljon muuta tapahtuu tällä kentällä!

Hankkeen aikana olemme tehneet paljon yhteistyötä erilaisten tahojen kanssa ja yksi mielenkiintoisimpia näistä yhteistyökuvioista on ollut tutustumien Saimaan ammattiopisto Sampon tapaan hyödyntää tekoälyä. Heillä on TCD Consulting and Research Oyn kanssa yhteistyössä toteutettu analytiikkaratkaisu, jossa tekoälyn avulla seurataan opintojen edistymistä. Tekoäly seuloo monista indikaattoreista valmistumistodennäköisyyden ja ilmoittaa hyvissä ajoin, jos opiskelijan toiminta viittaa keskeyttämisriskin kasvamiseen. Palvelun avulla opettajat saavat tiedon parhaassa tapauksessa hyvissä ajoin, ennen kuin tilanne on edennyt liian pitkälle ja he pystyvät tarjoamaan opiskelijalle tämän tarvitsemaan tukea.

Saman mallin sovittaminen myös lukioympäristöön voisi tarjota lukioille työkaluja opintojen etenemisen seurantaan. Käymme keskusteluja hankelukioiden kanssa heidän kiinnostuksestaan kokeilla myös tätä puolta tekoälystä. Palvelu ei ilmeisesti ole ihan halpa, mutta toisaalta jos sillä saadaan estettyä opiskelujen keskeytyksiä, niin se voi hyvinkin maksaa itsensä takaisin nopeastikin.

Jaa sivu: