Aurinkoista kesää kaikille!
Julkaisut

Demo-luokkien tilannekatsaus

Julkaistu 19.12.2023 Muokattu 19.12.2023
Tekoälyn generoima kuva, jossa kolme sarjakuvatyylliin piirrettyä laitetta.

Yksi osa hanketta on demoluokkien pystyttäminen ja kolmen laite-ekosysteemin vertailu digiturvallisuuden vinkkelistä. Lappeenrannassa on käytössä Googlen ympäristössä toimivia Chromebookkeja valtaosassa luokista, joten tämän rinnalle rakennettiin iPad-demo-luokka sekä kaksi kappaletta Microsoftin Surface SE -laitteilla toimivia demo-luokkia. Demo-luokat ovat toimineet nyt puolikkaan lukuvuoden, joten on aika hieman refkeltoida kuinka kokeilut ovat edenneet.

Chromebook

Chromebookkien kanssa tilanne on edennyt kuten tähänkin asti - Google-ympäristön auditointi etenee taustalla ja käyttöön on valitettavasti jouduttu lisäämään jonkin verran mutkia matkaan, jotta toiminta täyttää EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi YouTuben käyttö kirjautuneena on estetty ja videoita voi katsoa vain incognito-tilassa. Tarkemmat uudistukset löytyvät syksyn artikkelista: täältä (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).

Chromebookkien osalta myös keskitetty laitehankinta eteni ja myös tulevalle lukuvuodelle laittee tilattiin keskitetysti, mikä kehittää digiturvaa kahdestakin suunnasta: ensinnäkin laitteiden yhteneväisyys helpottaa laitehallintaa ja luo selkeämmin hahmotettavan tilannekuvan, kun ns. villien laitteiden määrä vähenee. Toisaalta taas keskitetyn laitejakomallin myötä Lappeenranta siirtyy kohti 1:1-mallia, jossa jokaisella 2-9.luokkalaisella on henkilökohtainen laite, jolloin yhteiskäyttölaitteiden tuomat digiturvariskit vähenevät.

iPad

Voisalmen harjaantumisopetuksen luokille rakennettiin Applen iPad-laitteisiin pohjautuva malli, jossa laitehallintaa testataan Jamf School Managerilla. Laitteet ovat olleet ahkerassa ja monipuolisessa käytössä ja palaute hallintajärjestelmästä on ollut erittäin positiivinen. Jamf tarjoaa mahdollisuuden paikalliseen hallintaan, mikä tarkoittaa sitä, että esim. Voisalmen tapauksessa voidaan laitteiden käyttöön tehdä muutoksia nopeallakin aikataululla, koska muutos voidaan tehdä paikan päällä, ilman tarvetta kontaktoida Eduksin ylläpitäjiä. Paljon kehuja sai myös mahdollisuus rajoittaa laitteen käyttö yhteen sovellukseen sovittuna aikana.

Applen puolelta saamamme tuki on ollut aivan huippuluokkaa ja vasteajat todella pieniä! Applen osalta suurempaa käyttöönottoa jarruttaa laitteiden korkea hinta 1:1-malliin. Toisaalta taas monet koulut ovat kaipailleet esim. luokkakohtaisia iPadeja, jotka mahdollistaisivat sellaisten tehtävien tekemisen, joka ei tietokoneenmallisilla laitteilla onnistu tai on hankalaa.

Microsoft Surface SE

Jos Googlen ja Applen demo-luokissa kokeilu on edennyt enemmän tai vähemmän positiivisissa merkeissä, niin valitettavasti Surface-laitteiden kanssa ajauduttiin pinnan alle. Hankittuamme demo-luokkien laitteet ja otettuamme ne käyttöön saimme Microsoftilta tiedon, että kyseisten laitteiden myyminen Euroopan markkinoilla loppuu vain noin 6kk myynnin aloittamisen jälkeen. Microsoftin puolelta ehdotus oli vaihto toiseen laitemalliin, mutta tässä kokeilussa emme nähneet järkeä, sillä laitteiden hinta olisi kohonnut sellaiselle tasolle, että niiden hankkiminen koko kaupungin opetuskäyttöön ei enää olisi realistista.

Positiivisena puolena täytyy mainita Microsoftin tarjoama tuki ja asiantuntemus kokeilulle! Surface-laitteiden kanssa on ollut monenlaista teknistä haastetta, joiden ratkaisemiseksi Microsoft on tarjonnut omaa osaamistaan ja aikaansa hyvin avokätisesti.

Jaa sivu: