Windows 11 -päivityksessä odotettavissa ongelmia. Seuraa tilanteen edistymistä tilannehuoneesta...
Julkaisut

Tekoäly opetuksessa - mistä lähden liikkeelle?

Julkaistu 24.8.2023 Muokattu 24.8.2023
käsi kirjoittaa muistioon ja taustalla tietokone

Tekoäly on tullut ryminällä kaikkialle - myös luokkahuoneisiin. Monia varmasti pohdituttaa, että mistä lähteä liikkeelle. Yritämme auttaa. Opettajien toiveiden pohjalta järjestämme ULH-Iltakoulun (Uudet lukutaidot hanke). Ilmoittautuminen tapahtuu Eduksin uuden koulutuskalenterin kautta. Ilmoittautuminen koulutuksiin sulkeutuu viikkoa ennen koulutusta. Osallistumislinkit toimitetaan ilmoittautuneille.

Mitä tekoäly on ja mitä opettajan tulee siitä tietää?

12.9. 14:00-16:00 

Itä-Suomen yliopisto on Suomen kärkiosaajia tekoälyn käytöstä opetuksessa. Professori ja tietojenkäsittelytieteilijä Matti Tedre (UEF) avaa luennossaan tekoälyn periaatetta ja sitä mitä se oikeastaan on. Luennolla käydään myös havainnollistava esimerkki siitä, miten jokainen opettaja voi kokeilla tekoälyä oppilaiden kanssa. Tämä luento on päivitetty uusinta kevään Uudet lukutaidot haltuun -lopputapahtuman puheenvuorosta.

Linkki ilmoittautumiseen

Tekoälypalvelut aineenopetuksen apuna (yläkoulu ja lukio) 21.9. 14:00-17:00

Tekoälypalvelut aineenopetuksen apuna -webinaarissa tutustutaan erilaisiin palveluihin, joita voi hyödyntää osana eri aineiden opetusta. Osa palveluista sopii moneen eri oppiaineeseen ja osa palveluista on tarkoitettu yksittäisten oppiaineiden opetuksen tueksi.

Esiteltävät palvelut toimivat osittain ilman kirjautumista, osa vaatii kirjautumisen ja osa on maksullisia. 

Linkki ilmoittautumiseen

Luo mediaa tekoälyä hyödyntäen 11.10. 14:00-17:00

Luo mediaa tekoälyä hyödyntäen -webinaarissa tutustutaan erilaisiin tapoihin luoda erilaisia medioita tekoälyn avulla. Medioita voidaan luoda tekstistä tai olemassa olevasta aineistosta. Webinaarissa keskitytään eniten kuvien luomiseen, mutta tutustutaan myös videoiden ja musiikin tekemiseen. Samalla pohditaan tekoälyn ja tekijänoikeuksien välistä suhdetta.

Esiteltävät palvelut toimivat osittain ilman kirjautumista, osa vaatii kirjautumisen ja osa on maksullisia.

Linkki ilmoittautumiseen

 

Tutustu tekoälyn mahdollisuuksiin itsenäisesti

Tulemme julkaisemaan "löytöjä" aika ajoin sivuillamme ja lopulta teemme harkitumman oppaan lukion opettajien tueksi. Voit aloittaa itsenäisen opiskelun tutustumalla alla olevien linkkien tarjontaan.

  • Tekoälyn ja datan käyttö opetuksessa ja oppimisessa – eettiset ohjeet opettajille (Eu:n julkaisutoimisto): Tämä artikkeli käsittelee tekoälyn ja datan eettistä käyttöä opetuksessa ja oppimisessa. Tarkoituksena on tarjota opettajille ohjeita, joiden avulla he voivat ymmärtää tekoälyn ja datan käytön mahdollisuuksia ja riskejä koulutuksessa. Tavoitteena on käyttää tekoälyjärjestelmiä myönteisesti, harkiten ja eettisesti kestävällä tavalla.
  • GEN AI hanke - kuvien luokittelija: "GenAI kuvien luokittelija" -sovellus on yksinkertainen esimerkki ohjatusta koneoppimisesta. Sovelluksen avulla käyttäjät voivat oppia, kuinka tekoäly toimii kuvien luokittelussa. Tämä sovellus on suunniteltu turvalliseksi ja se ei siirrä ladattuja kuvia muualle verkkoselaimesta. Se on myös tietoturvallinen eikä kerää henkilötietoja. Voit käyttää tätä opetuksessa.
  • Eduhousen 8 osainen koulutuskokonaisuus ChatGPT – tee työtä tekoälyn kanssa: Tämä koulutuskokonaisuus tarjoaa mahdollisuuden oppia käyttämään ChatGPT-tekoälyä eri työtehtävissä, kuten raporttien kirjoittamisessa, tutkimuspapereiden valmistelussa, matkavalmisteluissa, haastatteluihin valmistautumisessa ja blogisisällön tuottamisessa.
  • Esa Riutta tekoälysoittolista: Tämä soittolista sisältää opetusvideoita. Se voi olla hyödyllinen lisäresurssi tekoälyyn liittyvien käsitteiden ja ilmiöiden oppimiseen.
  • Kaikkea tekoälystä yhdessä Padletissa -tutki ja löydä: Tämä linkki vie sinut Padlet-sivulle, jossa on koottu erilaisia linkkejä tekoälyä koskevista aiheista.

 

 

 

 

Jaa sivu: