Aurinkoista kesää kaikille!
Julkaisut

Tekoälyopas

Julkaistu 19.12.2023 Muokattu 11.4.2024
Tekoäly on kuvattu tietokoneena, jolla on kädet ja jalat. Tekoäly kävelee innokkaana lukioon.

Tekoäly saapui lukioihin entistä pääministeriä lainatakseni "pyytämättä ja yllättäen". Yllättäen-osio koskee kaikkia opettajia ja lähes poikkeuksetta opettajat ovat joutuneet miettimään opetustaan uudella tavalla tekoälyn muovatessa opiskelijoiden mahdollisuuksia. Osalle opettajista korostuu pyytämättä-osa ja tekoäly koetaan uhkana ja sen hyödyntämisen sijaan opettajat etsivät keinoja, joilla estää tekoälyn käyttäminen.

Hankkeen aikana on tarkoitus tuottaa tekoälyopas lukioihin ja tämä sama tavoite näyttää olevan myös monissa muissa hankkeissa. Erinäisten verkostotapaamisten myötä päätimme yhdistää voimia muiden toimijoiden kanssa, jotta samaa asiaa ei turhan takia työstettäisi monessa paikassa, vaan resurssit saadaan tehokkaaseen käyttöön ja hyödyttämään lukioita. Aloitimme yhteistyön pienellä konklaavilla, johon kuuluvat Eduksin lisäksi myös Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavia (Anne Rongas, Kari A. Hintikka ja Lauri Ylä-Jussila), Kuopion lukiokoulutus (Jukka Sormunen) sekä Sitra (Tarmo Toikkanen) - mukaan mahtuu ja jos aihe kiinnostaa, niin ota ihmessä yhteyttä! Tuotamme omien vahvuuksiemme kautta "minioppaita", jossa pureudutaan johonkin tekoälyn osa-alueeseen erityisesti lukiokoulutuksen näkökulmasta. Oppaat kootaan yhteen osoitteeseen ja julkaisussa käytetään Opetushallituksen Zine-järjestelmää, joka mahdollistaa vaivattoman selailun laitteella kuin laitteella.

Ensimmäinen opas on julkaistu ja siitä on kiittäminen Otavian väkeä - opas löytyy täältä:
bit.ly/totoppaat (linkki aukeaa uuteen välilehteen)
Osoite kannattaa ottaa talteen sillä tästä osoitteessa löytyvät jatkossa myös muut julkaisut!

Eduksilla on tällä hetkellä työn alla tekoälyopas työotsikolla: 

Tehtävät tekoälyaikakauteen - Kuinka opettajana voin antaa sellaisia tehtäviä, joita opiskelijat eivät pysty tekemään tekoälyllä?

Oppaassa pyritään auttamaan lukio-opettajia laidasta laitaan: niitä jotka ovat omaksuneet tekoälyn ja haluvat hyödyntää sitä aktiivisesti sekä niitä, jotka haluavat estää tekoälyn käyttämisen. Opas on tarkoitus julkaista heti alkuvuonna. Olemme kartoittaneet lukio-opettajien ja -rehtorien toiveita aiheista, joita tulevissa oppaissa tulisi käsitellä ja ainakin seuraavat teemat ovat nousseet esille:

  • Tarjolla olevat tekoälypalvelut ja mitä niillä voi tehdä?
  • Tekoälyn hyödyntäminen opiskelijoiden kanssa
  • Mitä opettajan töitä tekoälyllä voi automatisoida?
  • Tekoälyn digiturva
  • Tekoälyn eettiset kysymykset
  • Kuinka tekoäly voi auttaa johtoa?
  • Visuaalinen esittely siitä mikä tekoäly on ja miten se toimii?
  • Missä tekoäly toimii hyvin ja mihin se ei sovellu?

Jos sinulla on mielessäsi aihe josta saisi hyvän oppaan, niin pane ihmeessä viestiä!

Jaa sivu: