Kimpisen koululla ja lukiolla verkko-ongelmia. Lue lisää tilannehuoneesta...
Julkaisut

Demo-luokat Voisalmeen ja Sammonlahteen

Julkaistu 29.9.2023 Muokattu 29.9.2023
Tietokoneen näyttö ja hiiri sekä kannettava tietokone.

Tärkeä tekijä tietosuojassa ovat käytetyt ohjelmat sekä ympäristö, jossa niitä hyödynnetään. Pystytimme heti syksyn alkuun kolme demoluokkaa, joista saatavia kokemuksia verrataan Lappeenrannassa käytössä olevaan ekosysteemiin. Perusopetuksessa tähdätään 1:1-malliin 2. luokasta ylöspäin, mikä tarkoittaa sitä, että kaikille 2-9. luokkalaisilla on käytössään henkilökohtainen laite. Tämän hetken ratkaisussa se tarkoittaa Chromebookkia ja käyttöympäristönä Googlen tarjoamaa Google Workspacea.

Demoluokissa kahdessa testataan Microsoftin ympäristöä Surface SE -laitteiden kautta. Voisalmessa Topi Myllysellä alakoulun ryhmässä kokeilussa ovat 1:1-laitteet, kun taas Sammonlahden yläkoululla laitteet kulkevat opettaja Olli-Jussi Rissasen mukana ja käyttäjät vaihtuvat. Kolmantena demoympäristönä on Applen ekosysteemi, jota testataan Voisalmen harjaantumisopetuksessa sekä 1:1-ratkaisuna että vaihtuvien käyttäjien kanssa.

Kuluvan lukuvuoden aikana tarkoituksena on testata laitevaihtoehtoja mahdollisen monipuolisesti, kokeilla ympäristöjen ristikkäiskäyttöä (kuinka Googlen palvelut toimivat Applen ympäristössä, entä Applen palvelut Microsoftilla?) ja selvittää minkälaisia tietoturvariskejä tähän sisältyy. Myös vaihtuvat käyttäjät samalla laitteella luovat omat haasteensa ja etsimme ratkaisuja kuinka tällainen käyttö onnistuu ilman, että oppilaan tietosuoja vaarantuu.

Laitteiden hallintaan löytyy paljon erilaisia ratkaisuja ja tällä hetkellä testaamme Microsoft-laitteilla (opettajakoneilla jo käytössä olevaa) Azure-hallintaa ja Applen laitteilla JAMF School manageria. Kokeiluissa kartoitamme myös eri vaihtoehtojen mahdollisuuksia laajempaan käyttöön ja selvitämme mikä on hintalappu eri vaihtoehdoille - jos järjestelmä on loistava, mutta maksaa kolme kertaa enemmän kuin nykyinen, niin sen käyttöönotto vaatii tarkkaa suunnittelua ja tinkimistä jostain muualta.

Teknistä tukea ja neuvoja toimiviin ratkaisuihin saamme suoraan Microsoftilta sekä Applelta, mutta toiminta on OPH:n rahoittamaa ja tulkinnat puolueettomia.

Jaa sivu: