Aurinkoista kesää kaikille!
Julkaisut

Tekoälyä viestinnän kehittämiseen

Julkaistu 4.10.2023 Muokattu 4.10.2023
Ihminen pitelee kannettaa tietokonetta ja futuristinen teksti täyttää kuvan myös ruudun ulkopuolelta.

Sammonlahden koulun yksiköt yhdistyvät yhdeksi Sammontaloksi rakennuksen valmistuttua ja yksi hankkeen tavoitteista on kehittää tietoturvallista viestintämallia, joka palvelee kaikkia uuden Sammontalon käyttäjiä. Monen erillisen koulun yhdistäminen yhtenäiseksi kokonaisuudeksi ei ole helppo tai nopea prosessi. Yksi osa tätä yhdistymisprosessia ovat yhteiset kokoontumiset, joissa kehitetään käytänteitä. Marraskuussa yksiköiden opettajat kokoontuvat yhteen pohtimaan viestintää ja Eduks on mukana tuomassa tekoälyn mukaan keskusteluun.

Tekoäly on tämän hetken muotisana ja jokainen palveluntuottaja kehuu omia tekoälypalvelujaan. Tekoälypalveluiden turvallinen käyttö onkin sitten ihan toinen kysymys ja etenkin opetuskontekstissa tähän liittyy paljon kysymysmerkkejä. Sammonlahti halusi kokoontumiseensa tekoälyn, joka osallistuu keskusteluun ja tuo uusia näkökulmia viestinnän kehittämiseen. Seuloimme läpi valtavan määrän erilaisia palveluita ja lopulta tietoturvallisin ratkaisu löytyi hieman eriskummallisesta yhdistelmästä.

Halusimme tekoälyn seuraavan keskustelua mikrofonin kautta, ilman että sille tarvitsee syöttää pääpointteja manuaalisesti. Puheen tallentaminen kuitenkin jätti useissa palveluissa paljon kysymyksiä auki siitä, mihin puhetta käytettäisiin ja voisiko palvelun tietosuojaan luottaa. Suoraan vastauksia antaviin tekoälypaveluihin taas pitkän keskustlun seuraaminen toi mukanaan monenlaisia haasteita: monet palvelut olisivat maksullisia, käyttö vaatisi liitännäisten asentamista ja käyttäjän osaamistason tulisi olla verrattain korkea. Toisaalta taas osa palveluista ei malttanut kuunnella keskustelua tarpeeksi pitkään, vaan lopetti kuuntelun kesken ja alkoi vastaamaan ennen aikojaan.

Lopulta päädyimme yhdistämään selainpohjaisen Microsoft Wordin puheentunnistuksen, jolla saatiin riittävän laadukas litterointi puheesta, ilman että puhuttu tieto valuu epäluotettaville tahoille. Vajaan viiden minuutin mittaiset litteroinnit syötetään Bing Chat Enterpisella - palvelu antaa syöttää kerralla 4000 merkkiä, joka onkin juuri sopiva rytmi tekoälyn kommenteille. BCE käyttää ChatGPT:stä tuttua kielimallia ja sen tehokkainta tarjolla olevaa 4.0-versiota. BCE:n etuna on myös se, että kaikki sille syötetyt tiedot tuhotaan keskustelun päättyessä eikä niitä käytetä kielimallin kouluttamiseen, eli käyttäjän ei tarvitse huolehtia tietojen väärinkäyttömahdollisuudesta. Wordin selainversion sekä BCE:n käyttö onnistuu Microsoftin 365 -palvelulla A5-lisenssitasolla, joka Lappeenrannassa on käytössä kaikilla opettajilla.

Ennen keskustelupätkiä tekoälyä ohjataan antamaan haluttuja kommentteja esim. seuraavasti: “Seuraava teksti on litterointi keskustelusta. Älä puutu tekstin kieliasuun tai ilmaisuun vaan kommentoi sisältöä yhtenä osallistujana keskustelussa. Anna ehdotuksia, kysy rakentavia sekä ajatuksia herättäviä kysymyksiä, kommentoi sisältöjä ja tarjoa uusia näkökulmia:

Tekoälyn "kuljettajat" on nyt ohjeistettu ja jäämme innolla odottamaan millaisia keskusteluja marraskuussa käydään!

Jaa sivu: