Google vs. Apple vs. Microsoft
Julkaistu 6.5.2024 Muokattu 20.5.2024Demo-luokkaosuus lähestyy loppuaan ja on aika esitellä hankkeen kokemukset demoluokista. Käytössä olevan Chrome-mallin rinnalle rakennettiin myös iPad-luokka sekä ylä- ja alakoulun puolelle Microsoft Surface-luokat.
Microsoft Surface
Microsoft tarjosi vielä noin vuosi sitten edullista haastajaa Chromebookille ja testasimme näitä laitteita sekä alakoulun (1:1 malli) että yläkoulun (vaihtuvat käyttäjät) puolella. Valitettavasti laitteissa oli valtava määrä erilaisia ongelmia, eikä niitä oikein missään vaiheessa saatu toimimaan niin, että työskentely olisi ollut sujuvaa. Kävimme keskusteluja Microsoftin edu-puolen sekä teknisten asiantuntijoiden kanssa ja heidän asiantuntemuksensa ja asiakaspalvelun laatu olivat aivan huippuluokkaa läpi projektin! Valitettavasti heidänkin täytyi jossain vaiheessa nostaa kädet pystyyn ja laitteet vedettiin pois Euroopan markkinoilta - ilmeisesti erittäin halvassa hintaluokassa komponenttien tehot ja laatu eivät riitä Windows-järjestelmän pyörittämiseen ja loputtomista kompromisseista seuraa toimimaton laite.
Lopputulema: Testattu laite poistui markkinoilta - mahdollisesti pykälää kalliimmat laitteet olisivat olleet aivan eri tavalla käyttökelpoisia. Microsoftin mallistosta ei tällä hetkellä löydy opetuskäyttöön sopivaa halvan Chromebookin (~250€) hintaista konetta. Kovin syvälle emme digiturvallisessa käytössä päässeet ja tutkimisen jatkaminen ilman tulevaisuudennäkymiä ei ollut tarkoituksenmukaista.
iPad
iPad-ympäristöä testattiin JAMF School Managerin kanssa ja tämä järjestelmä sai osakseen oikeastaan pelkkiä kehuja. Käyttö on suhteellisen helppoa ja ylläpito onnistuu paikallisesti. iPadit olivat käytössä harjaantumisopetuksessa, mikä asetti käytölle vielä tavallistakin kovemmat vaatimukset. JAMF:n avulla opettaja pystyi helposti esimerkiksi rajoittamaan tekemisen oppitunnin ajaksi vain yhteen ohjelmaan. Myös kirjautumiskäytänteet toimivat ja mahdollisuus osioida laite useammalle käyttäjälle niin, etteivät tiedot sekoitu avasi mahdollisuuksia rajattuun yhteiskäyttöön digiturvallisesti.
JAMF School Manager on hinnaltaan vertailukelpoinen - tai jopa edullisempi kuin muut hallintajärjestelmät - suurin ongelma iPadien kanssa on itse laitteen hinta. Laitteet ovat kuitenkin pitkäikäisiä, joten vuosikohtainen hinta voi hyvinkin olla kilpailukykyinen Chromebookin kanssa - ongelmaksi muodostuu se, että hankintahinta on korkea, jolloin kulut jakautuvat epätasaisesti. Toisaalta yksittäisen laitteet hajoaminen tuo Chromebookkeja korkeampia kertakorvauksia. Pitkällä käyttöiällä laitereserviä ei pääse muodostumaan, koska laitteiden käyttöjärjestelmien päivittäminen päättyy aikanaan, eikä laitteiden digiturvallinen opetuskäyttö tämän jälkeen ole kouluympäristössä mahdollista.
iPadit eivät tarjoa ergonomista näppäimistötyöskentelyä, vaan kaikki tapahtuu kosketusnäytön kautta. Ylemmille luokille siirryttäessä kirjoitustehtävät lisääntyvät ja fyysinen näppäimistö on toistaiseksi välttämättömyys - niitä saa lisälaitteena myös iPadeille, mutta tämä nostaisi kustannuksia entisestään. iPadit kuitenkin tarjoavat mahdollisuuksia sellaiseen työskentelyyn, joka ei Chromebookeilla ole mahdollista - tai on hyvin hankalaa: esim. animaatioiden tekemisen, luonnollisen valo- ja videokuvauksen jne. Lappeenrannassa monet koulut pitävät iPadeja Chromebookkien rinnalla ja esim. 1-luokkalaisilla yhteiskäytössä.
Lopputulema: iPadeja voi käyttää hyvinkin digiturvallisesti - etenkin jos hallintaan ottaa JAMF School Managerin. Opettajat ja oppilaat pitävät laitteista ja niitä on helppo käyttää. Laitteiden yksikköhinta on kuitenkin korkea ja ne eivät sovellu erityisen hyvin perinteiseen kirjoittamiseen fyysisen näppäimistön puuttumisen vuoksi. iPad on suunniteltu henkilökohtaiseksi laitteeksi ja sellaisena se tarjoaa erinomaisen digiturvan - myös yhteiskäyttöön löytyy laadukkaat työvälineet. Lappeenrannassa iPadeja on lähes jokaisessa koulussa, mutta ei kuitenkaan 1:1-laitteena, vaan tätä täydentämässä.
Chromebook
Chromebook on Lappeenrannan nykyisellä hankintamallilla ainut vaihtoehto oppilaslaitteeksi. Google on selvästi ottanut myös digiturva-asiat uudella tavalla fokukseen (lieko GDPR:n takia?) ja nyt kouluille ja oppilaitioksille tarjotaan hyvinkin räätälöityjä mahdollisuuksia digiturvalliseen käyttöön G+-palvelun kautta. Chromebookkien digiturvaa lähestymme kahdesta suunnasta: asetamme laite- ja tunnushallinnan puolelta käyttöoikeudet ja -rajoitukset niin, että toiminta on mahdollisen sujuvaa, mutta silti turvallista. Toisaalta taas käytämme paljon resursseja opettajien ja oppilaiden valistamiseen henkilökohtaisen tietosuojan merkityksestä.
Laitteiden hallinta mahdollistaa digiturvallisen käytön, mutta valitettavasti tällä hetkellä se asettaa tiettyjä rajoituksia käyttöön ja saattaa hankaloittaa käyttöä tietyiltä osin. Tämä on ikävä ja voi näyttäytyä opettajille turhana kiusantekona, mutta toisaalta taas digiturvasta kannattaa hieman kärsiäkin, jos toinen vaihtoehto on tietojen vuotaminen ties minne ja GDPR:n vastainen toiminta - esim. koulussa kohdennetut mainokset oppilaille.
Lopputulema: Lappeenrannassa 2-9-luokkalaisilla on 1:1 laitteina Chromebookit, joita käytetään henkilökohtaisilla tunnuksilla. Käytön digiturvaan panostetaan Eduksin puolelta paljon sekä järjestelmä- että käyttäjätasolla.